Terug naar overzicht

Trein naar Holland - Biografie van Antal Sivirsky

Mara Sivirsky

Vertaler n.v.t.

Over Trein naar Holland, de biografie van vertaler en cultuurpromotor Antal Sivirsky, schreef Edwin van Schie een artikel in Most Magyarul! nr. 88, 2020.
Als u op de afbeelding klikt, kunt u het gehele artikel lezen.


Na de Eerste Wereldoorlog, het kortstondige schrikbewind van de communistische Radenrepubliek in 1919 en het verlies van tweederde van Hongaars grondgebied aan de buurlanden door het 'verdrag' van Trianon in 1920 was Hongarije er slecht aan toe. Doordat er veel industrie, mijnen en vitale spoorlijnen verloren waren gegaan, stond Hongarije aan de rand van de economische afgrond. Hongersnood was alom. In die tijd ontstond het plan van westerse kerken om in samenwerking met kerken en kinderbescherming in Hongarije Hongaarse kinderen per trein naar België en Nederland te halen om hen een half jaar op krachten te laten komen. In dit magazine hebben wij er in de loop der jaren in verscheidene interviews en artikelen aandacht aan besteed. De meeste kinderen gingen na afloop van het half jaar terug naar Hongarije, maar er zijn er ook veel gebleven. Een van die treinkinderen was Antal Sivirsky, die in 1921 naar Nederland kwam en in Raamsdonksveer werd ondergebracht in het kinderloze ondernemersgezin van twee zussen en een broer Schoenmakers. De kleine Uts (van Öcsi), zoals hij ook werd genoemd, groeide uit tot een belangrijke 'cultuurbemiddelaar' tussen Hongarije en Nederland. Zijn jongste dochter Margit publiceerde onder de naam Mara Sivirski in 2015 het levensverhaal van haar vader. 

Hoewel Sivirsky's laatste levensjaren samenvallen met het begin van mijn Hongaarse loopbaan heb ik hem gek genoeg nooit ontmoet. Toch heb ik ook mijn eigen herinneringen aan deze pleitbezorger van Hongaarse en Nederlandse cultuur en zijn pennenvruchten... 


Edwin van Schie

Terug naar overzicht

Hongaarse Literatuur